Category Archives: Uncategorized

Sifat-Sifat Isteri Solehah

Image
 
Mentaati Perintah Suami
 
Isteri yang mentaati suami dengan cara yang baik, menuruti perintah macam apa pun, kecuali jika suami memerintahkannya kepada kederhakaan. Jika apa yang diperintahkan suami tidak sesuai dengan keinginannya, maka dia menunggu kesempatan yang tepat dan memungkinkan untuk membuat suaminya berkenan, dengan yang adil, tidak dengan cara membantah, tidak membangkang, apalagi bertengkar sehingga terpaksa menerima pendapatnya. 
 
Sebab suamilah yang berhak menjadi pemimpin di dalam rumahtangga, sesuai dengan apa yang dianugerahkan Allah. Jadi keputusan perlu ada di tangan suami. Andaikata isteri menghadapi suami dengan lapang dada dan dia sudah mengetahui bahawa suamilah yang menjadi pemimpin di dalam rumah dan perintahnya perlu ditaati, maka tidak ada buruknya jika dia meminta kepada suaminya untuk bersikap adil dalam setiap keputusannya, yang tentu sahaja permintaannya ini mesti disertai dengan alasan yang boleh diterima. 
 
Sebab apa pun yang ada pada dirinya adalah milik suaminya dan dia perlu sependapat dengan suaminya. Dengan cara ini segala urusan akan dapat berjalan lancar, tanpa ada masalah yang menyekat kebahagiaannya.
 
 
Berasa Senang Apabila Suami Memandangnya
 
Isteri solehah adalah isteri yang membuat suaminya senang apabila dia memandang dirinya. Tidak ada yang dilihat si suami melainkan membuat dadanya lapang dan senang. Dia menguntumkan dengan seulas senyuman yang menawan dan pandangan yang memancarkan rasa cinta, kasih sayang dan kelembutan. Dia sedap dipandang, mengenakan pakaian yang rapi dan harum semerbak baunya. 
 
Setiap kali si suami memandangnya dalam keadaan seperti itu, tentu hatinya akan berbunga-bunga, sehingga dia merasakan seakan-akan ditangannya ada hadiah sangat berharga yang diberikan Allah kepadanya, sehingga dia akan sentiasa menjaga hadiah itu dan tidak mahu ia lepas dari tangannya. 
 
Dengan begitu suami tidak akan memandang kepada hal-hal yang diharamkan Allah, tidak berusaha lari rumah, untuk mencari kesenangan dan kebahagiaan di luar rumahnya. Sebab isterinya telah menyediakan iklim kehidupan yang nyaman untuk didiami, setelah si suami bersusah payah sepanjang hari mencari sesuap kehidupan. 
 
Dengan cara ini bererti isteri telah membuat Rabbnya redha, membahagiakan suami, mendapat limpahan rasa cinta dan perhatiannya. 
 
 
Penuh Kasih Sayang Dan Memerhatikan Suaminya
 
Isteri solehah adalah isteri yang mengasihi suami, membuatnya redha, melakukan segala sesuatu yang disukainya dan menghindari apa-apa yang dibencinya, sehingga suami melihat pada dirinya apa yang disukainya, merasakan apa yang menyenangkannya dan mendengar darinya apa-apa yang diredhainya. 
 
Jika suami tidak mendapatkan di dalam rumahnya seorang isteri yang lemah lembut, penuh kasih sayang, selalu berkeadaan bersih, mengukir senyuman, tidak mendengar perkataan yang baik, tidak mendapatkan cinta yang tulus, akhlak Islam yang mulia dan tangan yang menjulurkan cinta, lalu dimanakah dia harus mendapatkan semua itu?
 
 
Menolong Suami Dalam Urusan Agama Dan Dunia
 
Isteri solehah adalah isteri yang sentiasa mendorong suaminya kepada hal-hal yang baik dalam urusan agama dan dunia, menganjurkannya supaya berpegang kepada syariat Islam, sama ada yang fardhu mahupun yang sunat, mendorongnya untuk melakukan segala sesuatu yang dapat mendekatkan diri kepada Allah, seperti silaturrahim dan berbakti kepada kedua orang tua dan menjauhkannya dari hal-hal yang dibenci ALlah. 
 
Dia harus selalu ingat bahawa dia akan menjadi ibu bagi anak-anaknya, yang di kemudian hari mereka akan menjadi dewasa dan menikah serta berbakti kepadanya. Dia juga perlu mengingatkan suaminya tentang sebuah hadis sahih yang bermaksud:
 
“Berbaktilah kepada bapa-bapa kamu, nescaya anak-anak kamu akan berbakti kepada kamu.”
 
Dia juga perlu menjalin hubungan dengan keluarga suaminya, agar memperoleh keredhaan Allah dan keredhaan suami, iaitu ketika suami melihatnya menjalin hubungan dengan keluarganya. Maksudnya ialah agar dengan cara ini tidak wujud perselisihan antara dirinya dan keluarga suaminya seperti yang sering terjadi pada masa sekarang. 
 
Isteri solehah juga perlu menganjurkan suaminya untuk menjauhi mata pencarian yang haram. Para isteri orang-orang salaf yagn solehah biasa mengatakan kepada suaminya yang hendak pergi untuk bekerja, “bertakwalah kepada Allah dan janganlah engkau memberi makan kami dengan sesuatu yang haram. Sesungguhnya kami masih boleh sabar menghadapi rasa lapar dan kami tidak boleh bersabar menerima panasnya api neraka.”
 
Isteri solehah juga menganjurkan suaminya untuk bangun malam dan juga menyertainya dalam solat itu, agar rahmat Allah turun kepada mereka, sebagaimana yang disabdakan Rasulullah SAW yang bermaksud:
 
“Allah merahmati seorang lelaki yang bangun dari sebahagian malam lalu mendirikan solat, dan membangunkan isterinya. Jika isterinya enggan bangun, dia akan memercikkan air ke wajahnya. Dan ALlah merahmati seorang wanita yang bangun dari sebahagian malam lalu mendirikan solat dan membangunkan suaminya. Jika suaminya enggan bangun, maka dia akan memercikkan air ke wajahnya.” (Riwayat Ahmad dan Abu Darda)
 
Sokongan seorang isteri terhadap suami dalam urusan agama ialah dengan cara mengatur dan menjaga harta suaminya, tidak menuntut kecuali apa yang diperlukannya, tidak membelanjakan kecuali menurut apa yang diperintahkan suami. 
 
Seorang isteri bertanggungjawab terhadap pengeluaran harta suami bukan pada jalan kebaikan. Sebab dia bertugas mengatur semua urusan rumahtangga. Harta yang melimpah bukan bererti tidak perlu ada pengurusan. Sebab tanpa ada pengurusan, kehidupan rumahtangga menjadi kacau bilau dan runtuh. 
 
Isteri yang pemboros merupakan musuh bagi dirinya sendiri dan menjadi bencana bagi suaminya. Dengan tangannya dia akan menghabiskan harta suami. Berapa ramai isteri yang menghancurkan rumahtangganya kerana tidak pandai mengurus kewangan dan berapa ramai pula isteri yang mampu menegakkan kehidupan rumahtangganya kerana dia pandai mengatur kewangan. 
 
Selagi suami melihat isterinya bersikap ekonomis, pandai mengatur kewangan dan menjaga hartanya, nescaya kecintaannya akan semakin bertambah, begitu pula kepercayaannya. Sehingga suami akan menyerahkan semua harta ke tangannya dan memberinya kebebasan untuk mengaturnya. 
 
Si suami percaya bahawa dia tidak akan membawa hartanya kepada kehancuran. Malahan boleh jadi dia justeru mengembangkannya. Menerusi kepercayaan ini akan tercipta kehidupan rumahtangga yang bahagia, jauh dari berbagai masalah kewangan, seperti yang sering kali kita dengarkan, yang disebabkan oleh cara pengurusannya yang kurang baik dari pihak isteri.
 
Advertisements

The List…

Alhamdulillah, we’ve been married for more than 3 weeks now. I could never been happier, but sadly..today dear husband starts working. 😦 rindu yang teramat sangat…seriously.

I’m really sorry for abandoning this blog, dulu..I always get curious on why newlyweds jarang update their blog anymore and I understand now. haha. Other than wanting to spend time every minute and second with husband, our responsibilities and duties pun bertambah. hehe. Sementara hubby kerja ani, I might as well update here kan? mostly to avoid feeling the ‘rindu’ pulang ni. LOL. sorry….hahah.

I will start by listing out the vendors that helped in making our big day a special one. 🙂

Nikah:

MUA – Hajah Zaleha & Haji Zaidi

Doorgifts – Beras Kebun from my Grandparents

Attire – Materials ; bought in KL

             – Tailoring ; Anyati Tailoring

Accessories – Roza Rohaya

Pelamin – Ruzz Enterprise

 

Bedak Malam

MUA – Suzy RTB & Haji Zaidi

Doorgifts – Orang membedaki ;  glass container from Mangkuk Emas

                    – Jemputan ; Biscuits from Mahani M&Z Home Bakery

Attire – Anma Bridal Boutique

Accessories – Anma Bridal Boutique

Pelamin – Ruzz Enterprise

 

Bersanding

MUA – Suzy Niekman & Haji Zaidi

Doorgifts – Muffins from Pepperina’s Kitchen

Attire – Material ; Firoz Jaya & YMRM

             – Tailoring ; Nie, Kiulap

Accessories – Anma Bridal Boutique (Groom) & Roza Rohaya (Bride)

Pelamin – Ruzz Enterprise

Walkway Deco – Ruzz Enterprise

Tempat Membasuh Kaki – Dewan Sumbangsih

Qasidah – Fellas Ensemble

 

Others

Photographer – Syazwany El-Hakeem

Invitation Cards – Ezy Printing

 

So far, ani saja dulu..Insya Allah, I will give out the reviews on each vendors and also I will def. share my experience. 🙂

Happy Wednesday.

Assalamualaikum.

a quick update…

Assalamualaikum friends,

I haven’t been blogging since I got married, really sorry for that. I know I have promised some reviews and insya Allah some pictures. hehe. Nothing much really, the reason why I haven’t been updating this blog is that I have been sick since after my sanding…until now. huhu. It got worst actually, my temperature suddenly naik today. 😦

Been resting a lot this week and dear husband is awesome for taking care of me. 🙂 Though in this ‘honeymoon’ phase I couldn’t be me 100% but I am so grateful to know what wonderful, amazing husband Allah has given me. :’)

Other than that, I am loving my job as a wife. 🙂 I’m still learning and so far, I love taking the role of a wife. Insya Allah I will always love being a wife. :p & it looks like, we will not go for our honeymoon because of a reason. Insya Allah, murah rezeki..nanti2 saja. hehe. Lagipun, it wouldn’t be that much fun going on vacation with me being sick.

Mudahan I will get better, insya Allah. 🙂 goodnight.

& as promised (ani dulu k..haha)…

Alhamdulillah. :)

I am officially a Mrs. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT majlis akad nikah berjalan dengan sempurna. 🙂

I will insya Allah write a proper post about the event, right now I have to focus on to the next!! hehe.

p.s: I am truly & sincerely HAPPY and GRATEFUL. *tears*

Assalamualaikum.

2! 1! Tomorrow… :) :) :)

Busy busy busy…that’s all I can say. Been doing something from morning until now. Ani pun baik nasib ada free time to blog. One good thing of being busy is that I can avoid being so freaking Nervous for the big day tomorrow. :s

” Ya Allah, tenangkan lah jiwa ku dan berkatilah semua urusan and majlis kami. Amin amin amin yarabbal alamin. “

Cousins are still here, and tomorrow will start my ‘lulut’ session with the pengangun. I hope I can sleep well tonight. “Ya Allah, mudahan semua berjalan dengan lancar. Amin amin amin.” I know you can tell that I’m nervous. 😀

goodnight.
Assalamualaikum.

3! busy busy busy

So many errands to do for today, alhamdulillah..hantaran for both Bride and Groom is 90% finish. Makanan, sudah di tempah/menunggu kan di buat. 🙂 Kem sudah di pasang tadi petang, and finally..my blinds for my room pun sudah di pasang. *happy*

My room will not be finish on time for my nikah but it’s okay because I’ll be using downstairs room for my makeup session. Insya Allah before Berbedak Malam, my room will be ready. lagipun ada upacara yang dimestikan kitani memakai bilik pengantin. 🙂 Kabak2 sudah actually, and terasa sudah wedding feel atu. Nervous? 100% yes! huhu. it’s 3 days to go. Mudah-mudahan Allah memberkati & mudah-mudahan semua majlis berjalan dengan lancar. amin amin amin yarabbal alamin. 😀

This will be a short post, just kan update the countdown post. hehe. I’m touched jua that cousins selalu bertanya and mau menolong. They are excited, sampai betanya bila start malam berjaga2? hehe. Entertainments? still under progress, tapi yang penting, inda mau over and inda mau yang mengundang masalah. I actually love if malam berjaga2 is filled with relatives playing congkak, pasang, simban & all the traditional games. Teringat zaman dulu. hehe. But we’ll see what it is nanti…

I guess, that’s it for now. Tomorrow’s a new day Insya Allah..lagi banyak kan dibuat.

Goodnight friends.

Assalamualaikum. 🙂

4! an Invitation…

Asslamualaikum.

Girls… Bride to Be’s…

I would like to invite YOU to my Reception, on the 27th May 2012 at Dewan Sejahtera, Sumbangsih. 🙂

You girls know who you are;

Wina

Miss K

Miss F

Cinta

& others…B2B’s yang pernah comment and visit my blog. 🙂

You girls have been a part of the preparations and you have given many supports, suggestions and doa’s..the least I can do is to invite you to my wedding. Kalau sudah sama-sama share preps and ideas, might as well be a part of my wedding. 🙂 🙂 🙂

I sincerely hope you could come. Thank you.

Aturcara Majlis;

1.00 – 1.45pm : Menerima Jemputan

: Berziarah, Bersanding, Doa Selamat seterusnya menikmati Jamuan & Acara Berbasuh Kaki. 🙂

5! must share…

Assalamualaikum,

Todays post is a bit serious and I think we as brides and muslim should really think about this.

Apa hukumnya mencukur kirai? Apa hukumnya memakai bulu mata palsu & Apa hukumnya inai lukis?

Hukum mencukur bulu kening.

Salah satu bahagian yang menjadi tumpuan pengubahsuaian bagi kaum hawa ini ialah kening, dari zaman nabi lagi telah ada persoalan ini, sehingga ada hadis-hadis Rasulullah SAW yang menjelaskan hukumnya.

Tidak dinafikan bahawa ada di kalangan kaum wanita yang keningnya bermasalah dari segi lebat atau nipisnya atau bulu kening bersambung antara kening kanan dan kiri.

Menurut pandangan syara’ adalah haram kepada seseorang perempuan mencukur bulu keningnya kerana itu bererti merubah ciptaan Allah dan merubah ciptaan Allah ini adalah dilarang keras di dalam Al-Quran. Perbuatan ini juga menyerupai masyarakat yang bukan Islam, sedangkan Islam sudahpun mempunyai identiti tersendiri dalam soal perhiasan.

Di dalam sebuah hadis yang sahih melarang keras seseorang perempuan itu menyambung rambutnya dan meminta orang lain menyambung rambutnya dan lain-lain, apalagi perbuatan mencukur bulu kening. Kecuali jika bulu-bulu tersebut tumbuh di tempat-tempat yang tidak sepatutnya tumbuh pada diri perempuan, dikala itu wajiblah menghilangkannya, seperti tumbuh bulu di pipi, tumbuh misai dan janggut seperti lelaki, kesemua bulu-bulu ini hendaklah dibuang kerana ia memburukkan paras rupa seseorang perempuan.

Perkara ini membabitkan satu riwayat berkaitan dengan riwayat Imam Al-Tabari, bahawa isteri Abu Ishaq pergi ke rumah Aisyah Ummul-Mukminin, isteri Rasulullah saw. Pada waktu itu rupa parasnya sangat jelita. Beliau lalu bertanya kepada Aisyah mengenai hukum seorang wanita yang membuang bulu-bulu yang terdapat di dahinya untuk tujuan menambat hati suaminya.Aisyah menjawab:

“Hapuskanlah kejelekan yang ada pada dirimu sedaya yang kamu mampu.”

Hadis kedua diriwayatkan oleh Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud yang menerangkan bahawa Rasulullah saw bersabda bermaksud:

“Allah melaknat wanita-wanita yang mencabut bulu kening atau bulu muka (al-Namisah) atau meminta orang lain mencukur atau mencabut bulu keningnya (al-Mutanammisah), wanita yang mengasah gigi supaya kelihatan cantik.

Perbuatan-perbuatan yang disebut diatas termasuk mengubah ciptaan Allah.

Mengenai hadis pertama, Imam Nawawi berpendapat bahawa jawapan Aisyah kepada wanita itu membawa erti bahawa wanita boleh bersolek untuk suami, boleh merawat muka untuk menghilangkan kejelekan seperti jerawat, jeragat dan bintik-bintik. Namun demikian, beliau tidak boleh mencabut atau mencukur bulu-bulu di muka (kecuali untuk menghilangkan kejelekan yang luarbiasa), termasuk yang diharamkan ialah menghilangkan bulu kening untuk membentuk alis mata yang cantik.

Aisyah r.a menjawab: “Hapuskanlah kejelekan yang ada pada dirimu sedaya yang kamu mampu”. Imam Nawawi berpendapat sesungguhnya jawapan Aisyah kepada wanita itu membawa maksud wanita boleh bersolek untuk suami, boleh merawat muka untuk menghilangkan kejelekan seperti jerawat, jeragat dan bintik-bintik.

Jelas di sini adanya keharusan untuk mengelokkan wajah dengan membersihkan wajah daripada bulu-bulu yang tumbuh di kawasan kelopak mata atau di kawasan yang tidak sewajarnya.
Ini kerana wanita yang normal pastinya kening berbulu tetapi sudah tidak normal kalau dahinya atau kelopak matanya yang berbulu.

Pendapat ini perlu kepada perincian kerana lafaz dalam pandangan ini ialah mencabut bulu. Mengikut biologi kejadian manusia satu-satu kawasan yang ditumbuhi bulu di wajah wanita ialah kening. Jadi lafaz mencabut bulu di wajah maksudnya kening, ini kerana kening adalah sebahagian daripada wajah.

Kalau difahami secara zahir pastinya apa-apa sahaja yang tumbuh di wajah wanita tidak boleh dicabut, termasuklah kalau ada bulu yang tumbuh di pipi, di dagu, atau tumbuh misai kerana semua ini tumbuh di wajah.

Para ulama’ berpendapat harus mencukur bulu-bulu tersebut supaya tidak kelihatan buruk,tapi bukan mencukur bulu kening melainkan bulu kening itu tumbuh hingga ke kelopak mata atau bersambung antara dua kening.

Lebih diharamkan lagi, jika mencukur alis itu dikerjakan sebagai simbol bagi perempuan-perempuan cabul.

Sementara ulama madzhab Hanbali berpendapat, bahwa perempuan diperkenankan mencukur rambut dahinya, mengukir, memberikan cat merah (make up) dan meruncingkan ujung matanya, apabila dengan seizin suami, karena hal tersebut termasuk berhias.

Harus diperhatikan di sini ayat yang ‘diboldkan’itu, dengan izin suami dan sudah tentu di dalam rumahnya,jika diluar rumah sudah tentu tidak dibenarkan syara’.
Berikut adalah fatwa yang dikeluarkan oleh Syaikh Muhammad bin Shalih Al Utsaimin:

Menghilangkan bulu alis (termasuk menggunakan rambut palsu dan tatoo) termasuk salah satu dosa besar, kerana Rasulullah SAW bersabda,

“Allah melaknat wanita yang memasang dan dipasang rambut palsu, wanita yang mencukur bulu alis dan dicukurkan bulu alis dan wanita yang membuat tatoo dan dibuatkan tatoo” (HR. Bukhari no. 5937 dan Muslim no. 2124)

Oleh kerana itu hendaklah setiap orang lelaki (hadits tersebut juga berlaku untuk lelaki) mahupun wanita berusaha menjauhi perbuatan tersebut.

Kesimpulannya, berhias untuk suami adalah diharuskan tetapi membentuk bulu kening dengan mencabut atau mencukurnya sehingga menjadi alis yang cantik adalah tidak dibenarkan. Menghilangkan sebarang tanda yang menjelekkan pandangan di badan, termasuk muka seperti jerawat, jeragat dan bintik hitam, adalah dibenarkan sama ada wanita bersuami atau tidak.

Dalam keghairahan wanita mencantikkan wajah untuk menambat hati suami atau sebagainya, jangan sampai terkeluar daripada sempadan yang digariskan oleh syarak kerana kecantikan bercanggah dengan syarak akan mengundang laknat Allah.

Sebagai wanita muslimah yang menjunjung syariah suci sebagai panduan hidup, maka tidak sewajarnya kita terikut-ikut dengan cara wanita bukan Islam atau wanita fasiq menghias diri. Kerana kecantikan zahir yang kita dambakan itu sebenarnya tiada nilai disisi Allah SWT. Wajah kita hanyalah tempat jatuhnya pandangan manusia sedangkan Allah tidak memandang jasad yang cantik,bahkan tempat jatuhnya pandanganNya adalah hati kita. Maka perindahkan hati dan besihkan jiwa kita sebelum kita mencantikkan luaran kita. Sementara untuk mencantikkan rupaparas, hendaklah kita mengambil kira pandangan Allah dan RasulNya, jangan sesekali kita membelakangkan Tuhan dalam urusan hidup kita.
Wallahu A’lam.

Hukum memakai bulu mata palsu..

Pemakaian bulu mata palsu adalah haram selaras dengan Hadis Nabi mengenai pengharaman pemakain rambut palsu:

“Allah melaknat wanita yang menyambung rambutnya dan meminta rambutnya disambung.” (Shahih al-Bukhari, no: 5934)

Apa-apa perbuatan tabarruj yakni berhias diri dengan melampau maka ia diharamkan dalam Islam.

Pemakaian maskara adalah harus selagi mana ia tidak merubah wajah yang sebenar dan bahan yang digunakan tidak mengandungi unsur syubhah dan tidak kalis air. Ini dibimbangi ketika mengambil wudhuk air itu tidak rata ke anggota wudhuk.

Sebagai peringatan Panel menasihatkan gunakanlah maskara yang tidak menonjol ketebalan bulu mata tersebut sehingga menarik perhatian kaum lelaki. Sesungguhnya tabarruj atau pemakai perhiasan yang berlebihan itu adalah amalan zaman jahiliyyah.

Hukum Inai Lukis..

Sekarang ini ramai orang perempuan (pengantin) memakai inai dengan mengukir ala tatu di tangan.

Mari kita sama-sama merenung hadis Nabi ini:

Dari Ibnu Umar ra katanya:

“Bahawasanya Rasulullah s.a.w mengutuk orang yang menyambung rambut dan meminta rambutnya disambungkan.Dan (Rasulullah s.a.w) mengutuk pembuat tatu dan yang meminta ditatu”.(Hadis bil. 2003 : Sahih Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a Nabi s.a.w bersabda :

“Allah mengutuk wanita yang mempergunakan (memberikan) rambutnya untuk (menyambung) rambut wanita lain, wanita yang menyambung rambutnya dengan wanita lain,wanita yang membuat gambar di kulitnya (tubuh) dengan tusukan dan wanita yang meminta kulitnya dibuat gambar dengan tusukan (alat pengukir)”.(Hadis bil. 1685 : Sahih Bukhari)

Jelas Dato’ Abu Hasan Din Al-Hafiz :

“Inai berukir ala tatu tak boleh! Ia dilaknat Allah. Inai berukir bentuk awan larat atau bentuk gambar itu dalam kategori tatu, kalau nak pakai inai, pakailah betul-betul hujung jari”

Marilah kita membuat pengislahan dalam diri kita agar kita tidak tergolong dalam hamba-hamba Allah yang melanggar syariatNya.

Wallahu’alam. This for me is actually the common questions people ask and I bet ramai yang actually tahu hukumnya. But what’s sad about it, people are ignoring it and choose to still do it. Memang memakai bulu mata palsu, mencukur kirai & berinai lukis is maybe used once in our life like in our wedding, but still it’s consider as Haram, so why do it at all?

I’m not saying I’m THAT good that I can withstand the temptation of wanting to use them. I was actually sad when I found out about the hukum. My first time using fake eyelashes was during my engagement, and I loved it. it enhances my eyes (though my mum says it makes my eyes look smaller.. :P) and I love how long my eyelashes were. & when I found out that it’s haram, I was a bit sad. Same goes to ‘cukur kirai’. I don’t really mind pulang if inda, but thinking about the wedding makes me think about whether to beautify my eyebrows, because my kirai is a bit tebal. I kept on asking and wanting to know if I can cukur it, and people say boleh if kan cukur yang ‘berjurit’, as long as inda mengubah muka – this meaning, they actually know the hukum. even so, I still wonder if banar ada that option or is that just an excuse for us to do it?

Same goes to inai lukis..this is one of the popular trademark in a wedding. People nowadays uses inai lukis. I did once teringin mau buat the inai during my wedding, and when I found out..i’m still okay with it because even if it’s halal sekalipun, I will still go for the traditional inai di hujung jari. 🙂

My purpose of this post is not to bash people who decides or has chosen to do this and that. I am just simply sharing. Minta maaf kalau my post macam kasar or ada menyinggung perasaan orang. I’m still learning. It’s just that, don’t make ‘modernization’ and ‘society’ the excuse for us to gain sins. Hukum tetap hukum, walautah dunia maju sudah. & yes, I have the right to share this info to my brothers/sisters because we will be ask one day.

I’m really sorry if this post is long and serious. I have had doubts and questions regarding this, especially when my wedding is getting nearer. one part of me says, it’s haram..but another says, tapi karang inda lawa or lain jua tu if nada bulu mata palsu. & then I realize, the part where it says it’s okay to do it for the sake of beauty is actually hasutan syaitan. and now alhamdulillah, I have made my decision. and I thank Allah for this, I’m actually okay with it. 🙂 I just hope I don’t sound to demanding to my MUA. and I hope I won’t get criticized by my relatives. huhu.

I know I’m not ‘alim’ but it’s better to avoid than make excuses for it. Like I said, sometimes people say cukur yang berjurit saja, or pakai sekajap saja bulu mata palsu. excuse is still an excuse. & famous quotes people use is; ani untuk lakiku. yes, dalam islam digalakkan untuk menghias diri untuk laki tapi atu maksudnya, menghias di dalam bilik yang khas untuk laki tani melihat. Walau tah in our wedding, our niat is for our husband but when many guys is looking at you..it’s still the same. I hope people will take this seriously and jangan menghalalkan apa yang haram.

I’m sorry once again if this post menyinggung perasaan.

Goodnight. 🙂

p.s; I hope I have the will to stay strong with this decision. Amin ya Rabb…

7! 6! this week… :)

Alhamdulillah, less than a week to our Nikah ceremony. I’m slowly feeling it already, from all the busyness and the hectic to do list, I didn’t have the time to actually feel it. But seeing cousins coming to our house and help with the preparations and also starting some major cleaning yesterday, it finally hit me. *nervous* Ohh, my pelamin for Nikah & Berbedak is already being installed last Friday. I know it’s early, they wanted to pasang awal pasal orang2 nya kan balik. Actually since Friday sudah terasa aura2 kan kahwin ani, especially seeing the pelamin. *blush*

I have started doing the muffins, and alhamdulillah it’s progressing very smoothly. Hoping to have bigger and better equipment, Insya Allah ada rezeki nanti. 🙂 What we need to do this week is to buy/rent all the small stuff…my mum balik2 ingati jangan lupa the small things. hehe.

MUA, pengangun, photographer & jurunikah alhamdulillah are all updated with the schedule. & speaking MUA, if you noticed on my checklist..I have yet to find a new MUA for my bedak malam event. My original MUA had to cancel because she had to go somewhere for a competition. Another obstacle yet to overcome but I don’t blame her, her event kebetulan tia on the same date as my event..not my rezeki. but Alhamdulillah, I have already found another MUA. 🙂

One thing that is in my agenda this week is to go have facials and treatments! I hope belum terlambat. huhu. I want to take the bridal package, but don’t know what place yang bagus. Yang penting, bukan massage..cause every time I get a massage, I end up sakit2 badan. huhu. My number 1 choice is of course Sari Ayu, but mum said di Tanjung Sari at Serusop pun bisai. I guess I have to check dulu. Will update Insya Allah nanti… 🙂

btw, I’m craving for Pepperoni Pizza *hint- double tues esok. haha* & Spaghetti Bolognese from Pizza Hut. Zinger Burger & Spicy Snack Plate from KFC, Burger from McD, Kenny Rogers, Buttermilk Chicken from Nur Wanita, Nasi Ayam Penyet from Pondok Seri Wangi, My mum’s Nasi Lemak & Sheppard’s Pie. *pengsan* – kes control makan for the sake of the wedding. Ohhh my…hope I can control my ‘nafsu’. haha.

Goodnight…

Assalamulaikum.

8! Honeymoon…

I am right now surveying places to go for our honeymoon. This part has been put on pause for a few months now and I think it’s time to think about it again. hehe. Originally we were planning to go to Langkawi and we have booked flights to KL 7 months ago because it was so murah at that time, big promotion and I didn’t want to miss that chance.

Right now, fiance has second thoughts on Langkawi, he suggested that we stay in KL saja the whole honeymoon. He was thinking more about the budget, I don’t really mind pulang..since most of the money sudah ke wedding, it’s still okay to have a budget honeymoon. Lagipun we can go for many honeymoons in the future..insya Allah. 🙂

But then again, we don’t have any clue what to do in KL. We booked for a 7 day trip! I have searched many times on what to do in KL, and I really don’t have a clue. Visit the museum? theme parks? I started to survey places that is quieter but still close to KL. The more I searched, the further it got. haha. Yang penting, inda payah naik kapal terbang lagi after arriving there. The only place I know and I have been to that doesn’t require us getting into a plane, is going to Genting Highlands, but so far..other than the theme parks and cool weather, I don’t really know about the place. I went there sekejap saja dulu. Didn’t have the chance to really enjoy it. huhu.

Other than that, I have searched other places as well. 🙂 Here’s some of the places that caught our attention.

Cameron Highlands

I once saw pictures of one B2B from Malaysia who went to Cameron Highlands (If not mistaken) for their honeymoon and it was breath taking. Especially seeing the tea plants (?). :p and what I love the most is that the building looks like english cottage-ish style. Still haven’t found the right hotel to stay..

Langkawi

Since last year, I’ve been eyeing on staying at Four Seasons. Price wise? Paning jua kepala melihat the price per night. hehe. Other than that, I love Andaman Resort. Cheaper than Four Seasons but still consider pricey for a budget honeymoon. huhu. When I booked the flight to KL last year, the flight to Langkawi was super cheap! Tapi at that time, masih balum confirm so we just wait instead.

Four Seasons Villa; BND2,000+ per night

Pangkor Laut Resort

This is by far, the place that I really wish we could stay; if not now, one day. Insya Allah. 🙂 I love love love that you get to stay in a ‘house’ in stilts, like kampung air. 😛 If i’m not mistaken, ada di Sabah I think resort yang style like this. & yes, staying here is not that cheap, but I think..it’s worth it. Sekali sekala inda salah… 😀 Insya Allah, mudahan murah rezeki umur panjang.

Kota Kinabalu, Sabah

Me and Fiance love road trips & the last road trip that we had together was to KK. It was super fun, because it was our first time going out of Brunei together and his first time driving to KK..not my first time pulang but I have always been the passenger, so I wasn’t that helpful. haha. Kira, dua2 new experience lah. 🙂

& honestly, if we haven’t bought the tickets to KL last year..I would actually choose going to KK for our honeymoon. It’s budget friendly, we are familiar with that place and I have always wanted to stay in Manukan Island or the other island around sana. hee. & I have always wanted to see turtles but that’s another place. 😛

As you can tell, we haven’t really decide on anything yet. I don’t mind having a simple honeymoon as long as I’m with my future husband. :p What I’m aiming for is somewhere quiet, relax and calm.

Do you know any destinations lagi sesuai for honeymoon? I would love to go to Thailand and Bali, but not now..Insya Allah if ada peluang and murah rezeki. 🙂 As of right now, we don’t have a clue where we should go. We just have to wait and see saja nanti. 😀

Goodnight friends.

Assalamualaikum.