Tag Archives: sharing is caring

The List…

Alhamdulillah, we’ve been married for more than 3 weeks now. I could never been happier, but sadly..today dear husband starts working. 😦 rindu yang teramat sangat…seriously.

I’m really sorry for abandoning this blog, dulu..I always get curious on why newlyweds jarang update their blog anymore and I understand now. haha. Other than wanting to spend time every minute and second with husband, our responsibilities and duties pun bertambah. hehe. Sementara hubby kerja ani, I might as well update here kan? mostly to avoid feeling the ‘rindu’ pulang ni. LOL. sorry….hahah.

I will start by listing out the vendors that helped in making our big day a special one. 🙂

Nikah:

MUA – Hajah Zaleha & Haji Zaidi

Doorgifts – Beras Kebun from my Grandparents

Attire – Materials ; bought in KL

             – Tailoring ; Anyati Tailoring

Accessories – Roza Rohaya

Pelamin – Ruzz Enterprise

 

Bedak Malam

MUA – Suzy RTB & Haji Zaidi

Doorgifts – Orang membedaki ;  glass container from Mangkuk Emas

                    – Jemputan ; Biscuits from Mahani M&Z Home Bakery

Attire – Anma Bridal Boutique

Accessories – Anma Bridal Boutique

Pelamin – Ruzz Enterprise

 

Bersanding

MUA – Suzy Niekman & Haji Zaidi

Doorgifts – Muffins from Pepperina’s Kitchen

Attire – Material ; Firoz Jaya & YMRM

             – Tailoring ; Nie, Kiulap

Accessories – Anma Bridal Boutique (Groom) & Roza Rohaya (Bride)

Pelamin – Ruzz Enterprise

Walkway Deco – Ruzz Enterprise

Tempat Membasuh Kaki – Dewan Sumbangsih

Qasidah – Fellas Ensemble

 

Others

Photographer – Syazwany El-Hakeem

Invitation Cards – Ezy Printing

 

So far, ani saja dulu..Insya Allah, I will give out the reviews on each vendors and also I will def. share my experience. 🙂

Happy Wednesday.

Assalamualaikum.

Advertisements

4! an Invitation…

Asslamualaikum.

Girls… Bride to Be’s…

I would like to invite YOU to my Reception, on the 27th May 2012 at Dewan Sejahtera, Sumbangsih. 🙂

You girls know who you are;

Wina

Miss K

Miss F

Cinta

& others…B2B’s yang pernah comment and visit my blog. 🙂

You girls have been a part of the preparations and you have given many supports, suggestions and doa’s..the least I can do is to invite you to my wedding. Kalau sudah sama-sama share preps and ideas, might as well be a part of my wedding. 🙂 🙂 🙂

I sincerely hope you could come. Thank you.

Aturcara Majlis;

1.00 – 1.45pm : Menerima Jemputan

: Berziarah, Bersanding, Doa Selamat seterusnya menikmati Jamuan & Acara Berbasuh Kaki. 🙂

5! must share…

Assalamualaikum,

Todays post is a bit serious and I think we as brides and muslim should really think about this.

Apa hukumnya mencukur kirai? Apa hukumnya memakai bulu mata palsu & Apa hukumnya inai lukis?

Hukum mencukur bulu kening.

Salah satu bahagian yang menjadi tumpuan pengubahsuaian bagi kaum hawa ini ialah kening, dari zaman nabi lagi telah ada persoalan ini, sehingga ada hadis-hadis Rasulullah SAW yang menjelaskan hukumnya.

Tidak dinafikan bahawa ada di kalangan kaum wanita yang keningnya bermasalah dari segi lebat atau nipisnya atau bulu kening bersambung antara kening kanan dan kiri.

Menurut pandangan syara’ adalah haram kepada seseorang perempuan mencukur bulu keningnya kerana itu bererti merubah ciptaan Allah dan merubah ciptaan Allah ini adalah dilarang keras di dalam Al-Quran. Perbuatan ini juga menyerupai masyarakat yang bukan Islam, sedangkan Islam sudahpun mempunyai identiti tersendiri dalam soal perhiasan.

Di dalam sebuah hadis yang sahih melarang keras seseorang perempuan itu menyambung rambutnya dan meminta orang lain menyambung rambutnya dan lain-lain, apalagi perbuatan mencukur bulu kening. Kecuali jika bulu-bulu tersebut tumbuh di tempat-tempat yang tidak sepatutnya tumbuh pada diri perempuan, dikala itu wajiblah menghilangkannya, seperti tumbuh bulu di pipi, tumbuh misai dan janggut seperti lelaki, kesemua bulu-bulu ini hendaklah dibuang kerana ia memburukkan paras rupa seseorang perempuan.

Perkara ini membabitkan satu riwayat berkaitan dengan riwayat Imam Al-Tabari, bahawa isteri Abu Ishaq pergi ke rumah Aisyah Ummul-Mukminin, isteri Rasulullah saw. Pada waktu itu rupa parasnya sangat jelita. Beliau lalu bertanya kepada Aisyah mengenai hukum seorang wanita yang membuang bulu-bulu yang terdapat di dahinya untuk tujuan menambat hati suaminya.Aisyah menjawab:

“Hapuskanlah kejelekan yang ada pada dirimu sedaya yang kamu mampu.”

Hadis kedua diriwayatkan oleh Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud yang menerangkan bahawa Rasulullah saw bersabda bermaksud:

“Allah melaknat wanita-wanita yang mencabut bulu kening atau bulu muka (al-Namisah) atau meminta orang lain mencukur atau mencabut bulu keningnya (al-Mutanammisah), wanita yang mengasah gigi supaya kelihatan cantik.

Perbuatan-perbuatan yang disebut diatas termasuk mengubah ciptaan Allah.

Mengenai hadis pertama, Imam Nawawi berpendapat bahawa jawapan Aisyah kepada wanita itu membawa erti bahawa wanita boleh bersolek untuk suami, boleh merawat muka untuk menghilangkan kejelekan seperti jerawat, jeragat dan bintik-bintik. Namun demikian, beliau tidak boleh mencabut atau mencukur bulu-bulu di muka (kecuali untuk menghilangkan kejelekan yang luarbiasa), termasuk yang diharamkan ialah menghilangkan bulu kening untuk membentuk alis mata yang cantik.

Aisyah r.a menjawab: “Hapuskanlah kejelekan yang ada pada dirimu sedaya yang kamu mampu”. Imam Nawawi berpendapat sesungguhnya jawapan Aisyah kepada wanita itu membawa maksud wanita boleh bersolek untuk suami, boleh merawat muka untuk menghilangkan kejelekan seperti jerawat, jeragat dan bintik-bintik.

Jelas di sini adanya keharusan untuk mengelokkan wajah dengan membersihkan wajah daripada bulu-bulu yang tumbuh di kawasan kelopak mata atau di kawasan yang tidak sewajarnya.
Ini kerana wanita yang normal pastinya kening berbulu tetapi sudah tidak normal kalau dahinya atau kelopak matanya yang berbulu.

Pendapat ini perlu kepada perincian kerana lafaz dalam pandangan ini ialah mencabut bulu. Mengikut biologi kejadian manusia satu-satu kawasan yang ditumbuhi bulu di wajah wanita ialah kening. Jadi lafaz mencabut bulu di wajah maksudnya kening, ini kerana kening adalah sebahagian daripada wajah.

Kalau difahami secara zahir pastinya apa-apa sahaja yang tumbuh di wajah wanita tidak boleh dicabut, termasuklah kalau ada bulu yang tumbuh di pipi, di dagu, atau tumbuh misai kerana semua ini tumbuh di wajah.

Para ulama’ berpendapat harus mencukur bulu-bulu tersebut supaya tidak kelihatan buruk,tapi bukan mencukur bulu kening melainkan bulu kening itu tumbuh hingga ke kelopak mata atau bersambung antara dua kening.

Lebih diharamkan lagi, jika mencukur alis itu dikerjakan sebagai simbol bagi perempuan-perempuan cabul.

Sementara ulama madzhab Hanbali berpendapat, bahwa perempuan diperkenankan mencukur rambut dahinya, mengukir, memberikan cat merah (make up) dan meruncingkan ujung matanya, apabila dengan seizin suami, karena hal tersebut termasuk berhias.

Harus diperhatikan di sini ayat yang ‘diboldkan’itu, dengan izin suami dan sudah tentu di dalam rumahnya,jika diluar rumah sudah tentu tidak dibenarkan syara’.
Berikut adalah fatwa yang dikeluarkan oleh Syaikh Muhammad bin Shalih Al Utsaimin:

Menghilangkan bulu alis (termasuk menggunakan rambut palsu dan tatoo) termasuk salah satu dosa besar, kerana Rasulullah SAW bersabda,

“Allah melaknat wanita yang memasang dan dipasang rambut palsu, wanita yang mencukur bulu alis dan dicukurkan bulu alis dan wanita yang membuat tatoo dan dibuatkan tatoo” (HR. Bukhari no. 5937 dan Muslim no. 2124)

Oleh kerana itu hendaklah setiap orang lelaki (hadits tersebut juga berlaku untuk lelaki) mahupun wanita berusaha menjauhi perbuatan tersebut.

Kesimpulannya, berhias untuk suami adalah diharuskan tetapi membentuk bulu kening dengan mencabut atau mencukurnya sehingga menjadi alis yang cantik adalah tidak dibenarkan. Menghilangkan sebarang tanda yang menjelekkan pandangan di badan, termasuk muka seperti jerawat, jeragat dan bintik hitam, adalah dibenarkan sama ada wanita bersuami atau tidak.

Dalam keghairahan wanita mencantikkan wajah untuk menambat hati suami atau sebagainya, jangan sampai terkeluar daripada sempadan yang digariskan oleh syarak kerana kecantikan bercanggah dengan syarak akan mengundang laknat Allah.

Sebagai wanita muslimah yang menjunjung syariah suci sebagai panduan hidup, maka tidak sewajarnya kita terikut-ikut dengan cara wanita bukan Islam atau wanita fasiq menghias diri. Kerana kecantikan zahir yang kita dambakan itu sebenarnya tiada nilai disisi Allah SWT. Wajah kita hanyalah tempat jatuhnya pandangan manusia sedangkan Allah tidak memandang jasad yang cantik,bahkan tempat jatuhnya pandanganNya adalah hati kita. Maka perindahkan hati dan besihkan jiwa kita sebelum kita mencantikkan luaran kita. Sementara untuk mencantikkan rupaparas, hendaklah kita mengambil kira pandangan Allah dan RasulNya, jangan sesekali kita membelakangkan Tuhan dalam urusan hidup kita.
Wallahu A’lam.

Hukum memakai bulu mata palsu..

Pemakaian bulu mata palsu adalah haram selaras dengan Hadis Nabi mengenai pengharaman pemakain rambut palsu:

“Allah melaknat wanita yang menyambung rambutnya dan meminta rambutnya disambung.” (Shahih al-Bukhari, no: 5934)

Apa-apa perbuatan tabarruj yakni berhias diri dengan melampau maka ia diharamkan dalam Islam.

Pemakaian maskara adalah harus selagi mana ia tidak merubah wajah yang sebenar dan bahan yang digunakan tidak mengandungi unsur syubhah dan tidak kalis air. Ini dibimbangi ketika mengambil wudhuk air itu tidak rata ke anggota wudhuk.

Sebagai peringatan Panel menasihatkan gunakanlah maskara yang tidak menonjol ketebalan bulu mata tersebut sehingga menarik perhatian kaum lelaki. Sesungguhnya tabarruj atau pemakai perhiasan yang berlebihan itu adalah amalan zaman jahiliyyah.

Hukum Inai Lukis..

Sekarang ini ramai orang perempuan (pengantin) memakai inai dengan mengukir ala tatu di tangan.

Mari kita sama-sama merenung hadis Nabi ini:

Dari Ibnu Umar ra katanya:

“Bahawasanya Rasulullah s.a.w mengutuk orang yang menyambung rambut dan meminta rambutnya disambungkan.Dan (Rasulullah s.a.w) mengutuk pembuat tatu dan yang meminta ditatu”.(Hadis bil. 2003 : Sahih Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a Nabi s.a.w bersabda :

“Allah mengutuk wanita yang mempergunakan (memberikan) rambutnya untuk (menyambung) rambut wanita lain, wanita yang menyambung rambutnya dengan wanita lain,wanita yang membuat gambar di kulitnya (tubuh) dengan tusukan dan wanita yang meminta kulitnya dibuat gambar dengan tusukan (alat pengukir)”.(Hadis bil. 1685 : Sahih Bukhari)

Jelas Dato’ Abu Hasan Din Al-Hafiz :

“Inai berukir ala tatu tak boleh! Ia dilaknat Allah. Inai berukir bentuk awan larat atau bentuk gambar itu dalam kategori tatu, kalau nak pakai inai, pakailah betul-betul hujung jari”

Marilah kita membuat pengislahan dalam diri kita agar kita tidak tergolong dalam hamba-hamba Allah yang melanggar syariatNya.

Wallahu’alam. This for me is actually the common questions people ask and I bet ramai yang actually tahu hukumnya. But what’s sad about it, people are ignoring it and choose to still do it. Memang memakai bulu mata palsu, mencukur kirai & berinai lukis is maybe used once in our life like in our wedding, but still it’s consider as Haram, so why do it at all?

I’m not saying I’m THAT good that I can withstand the temptation of wanting to use them. I was actually sad when I found out about the hukum. My first time using fake eyelashes was during my engagement, and I loved it. it enhances my eyes (though my mum says it makes my eyes look smaller.. :P) and I love how long my eyelashes were. & when I found out that it’s haram, I was a bit sad. Same goes to ‘cukur kirai’. I don’t really mind pulang if inda, but thinking about the wedding makes me think about whether to beautify my eyebrows, because my kirai is a bit tebal. I kept on asking and wanting to know if I can cukur it, and people say boleh if kan cukur yang ‘berjurit’, as long as inda mengubah muka – this meaning, they actually know the hukum. even so, I still wonder if banar ada that option or is that just an excuse for us to do it?

Same goes to inai lukis..this is one of the popular trademark in a wedding. People nowadays uses inai lukis. I did once teringin mau buat the inai during my wedding, and when I found out..i’m still okay with it because even if it’s halal sekalipun, I will still go for the traditional inai di hujung jari. 🙂

My purpose of this post is not to bash people who decides or has chosen to do this and that. I am just simply sharing. Minta maaf kalau my post macam kasar or ada menyinggung perasaan orang. I’m still learning. It’s just that, don’t make ‘modernization’ and ‘society’ the excuse for us to gain sins. Hukum tetap hukum, walautah dunia maju sudah. & yes, I have the right to share this info to my brothers/sisters because we will be ask one day.

I’m really sorry if this post is long and serious. I have had doubts and questions regarding this, especially when my wedding is getting nearer. one part of me says, it’s haram..but another says, tapi karang inda lawa or lain jua tu if nada bulu mata palsu. & then I realize, the part where it says it’s okay to do it for the sake of beauty is actually hasutan syaitan. and now alhamdulillah, I have made my decision. and I thank Allah for this, I’m actually okay with it. 🙂 I just hope I don’t sound to demanding to my MUA. and I hope I won’t get criticized by my relatives. huhu.

I know I’m not ‘alim’ but it’s better to avoid than make excuses for it. Like I said, sometimes people say cukur yang berjurit saja, or pakai sekajap saja bulu mata palsu. excuse is still an excuse. & famous quotes people use is; ani untuk lakiku. yes, dalam islam digalakkan untuk menghias diri untuk laki tapi atu maksudnya, menghias di dalam bilik yang khas untuk laki tani melihat. Walau tah in our wedding, our niat is for our husband but when many guys is looking at you..it’s still the same. I hope people will take this seriously and jangan menghalalkan apa yang haram.

I’m sorry once again if this post menyinggung perasaan.

Goodnight. 🙂

p.s; I hope I have the will to stay strong with this decision. Amin ya Rabb…

Mencari Keredaan Suami.

RASULULLAH saw bersabda, yang bermaksud:

“Seorang isteri yang bermuka muram di hadapan suaminya, maka ia dalam kemurkaan Allah hingga ia dapat membuat suasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya. “

Begitulah besarnya harga senyuman seorang isteri
kepada suaminya kerana senyuman akan mencetuskan suasana kegembiraan yang sebenarnya dikehendaki suami ketika pulang dalam keletihan.

Muka yang masam bukan saja akan menimbulkan kemarahan suami, malahan menyebabkan Allah turut murka dan kemurkaan Allah itu berkekalan hingga isteri berjaya mengembalikan suasana gembira serta memohon keampunan daripada suami. 

Sesungguhnya keredaan Allah terletak pada keredaan suami.

Justeru, apabila suami pulang segeralah bukakan pintu, persilakan masuk dengan penuh hormat dan ciumlah tangan suami sebagai tanda hormat serta meminta maaf,walaupun isteri merasakan tidak berbuat sebarang kesalahan pada hari itu.

Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalaman dengan isterinya, maka gugurlah segala dosa dari celah-celah jari mereka berdua.

Andai mempunyai anak-anak, ajarlah mereka itu untuk selalu bersalaman dengan ayahnya kerana kelaziman akan memupuk rasa kasih dan hormat anak-anak kepada orang tua.

Kebahagiaan rumahtangga terletak pada akhlak dan budi pekerti isteri.

Biarpun seorang isteri itu tidak cantik tapi jika cukup sempurna layanannya terhadap suami dan berakhlak pula, tentu ia akan menjadi penghibur dalam rumahtangga.

Oleh itu wahai isteri, hendaklah berlumba-lumba untuk menjadi seorang isteri yang solehah, yang bertakwa, berakhlak mulia dan taat kepada suami.

Rasulullah saw bersabda, yang bermaksud:

“Sungguh-sungguh memintakan ampun untuk seorang isteri yang berbakti kepada suaminya, iaitu burung-burung diudara, ikan-ikan di air dan malaikat di langit selama dia sentiasa dalam kerelaan suaminya.”

Jika seorang isteri mengharap cintanya berbalas, maka banyakkan mencari keredhaan Allah melalui keredhaan suami.

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :

“Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,

Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,

Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,
dan ……….

Dosa-dosa yang silam disulami dengan taubat kepada Dzat yang
memilikimu.”

Alhamdulillah. At last… :)

I am very happy and grateful that after all this while, Registration of Kursus Nikah is finally settled! A very big relief indeed. I could never be more thankful. I know maybe people will say ‘sekadar’ kali but in our case, we had a lot of obstacles and problems to go through.

Firstly, I knew from the very start that if one or both of the couple is working under ABDB, the procedure is a bit different. So, I didn’t even bother to go to Mahkamah Syariah. I thought it all starts and only be in ABDB’s offices/compound. I don’t really want to recap all the details, because it was really stressful. What I can say is; we did the procedure backwards. Ambil borang 1 & 2 pulang yang last. haha. Walaupun stress and menimbulkan kemarahan 😀 but it did gave us a bit of semangat in the end. Especially this couple of days, when we wanted to give the completed borang back to Mahkamah Syariah, our car got ‘sick’! *I know!!!* hehehe. delay lagi couple of days..and alhamdulillah, today was the day.

Even though, there were problems along the way..from the start until the very last part, I could not be more thankful. Ada hikmah disebalkinya. Mungkin, kalau kami kan menghantar on the intended date..one of us moody or ada tia masalah. Alhamdulillah, everything went smooth sailing tadi. Our moods pun great. 🙂 exhausted yes! but we were able to laugh all the way. Before this, stress if kan pikirkan ani. LOL. There were still a few problems here and there, but always stay positive right? 🙂 Ani baru half day, mudahan the mood and the happiness berpanjangan. hehe. I will maybe go for my fitting later. I hope I will be happy with the results. If yes, then it’s a great day!

Here’s the step to step process;

1. Go to Mahkamah Syariah BSB, tingkat 1.

  • Take Borang 1 & Borang Pengesahan Ketua kampung for Groom
  • Take Borang 2, Borang Wali and Borang Pengesahan Ketua Kampung for Bride

2. Ambil Borang Kebenaran Berkahwin ABDB (I think arah admin your own tempat kerja)

  • they need; 7 copies of your spouse’s IC, 7 copies of your IC and pengesahan ketua kampung for both.

3. Complete kan dulu borang ABDB (1st ketua kg actually. hehe) and bagi tempat orang yang sepatutnya di bagi. (fiance yang buat, that’s why I don’t know. 😛) and you have to wait maybe a week or more, I think mine took 2 weeks.

4. If siap dah, they will give you 7 envelopes;

  • 1 for groom’s Ketua Kampung
  • 1 for Pejabat Ugama MINDEF
  • 2 for Mahkamah Syariah
  • 3 for MINDEF

5. Go to Mahkamah Syariah and pay $20 and then give the completed borang and details to the place where you take your borang before. They will tell you when to take the Borang 4 (Kebenaran Berkahwin) – mine will be on 7th May. 🙂

6. Go to Pejabat Ugama di Bolkiah, and after giving the letter you have to fill in another form to register for the Kursus Nikah. (pick available dates dulu.)

7. the last 3 envelopes for MINDEF, fiance yang uruskan..so I’m not sure where exactly. hehe.

I think that’s about it.

About our dates. Alhamdulillah and syukur once again for this. I thought we will be having our course after the wedding, but thankfully ada kosong before that. Our course will be on the 23rd and 24th of April, Insya Allah 🙂

It will be a 2 day course but pagi and petang. and couples sama-sama datang. I will elaborate about it after we had our kursus. Insya Allah. and you have to pay $8.00 for the books (groom and bride).

I hope this helps. 🙂 hehe, panjang post ani. 😛

Thanks for reading. Assalamualaikum.

Rants.

Assalamualaikum and Happy Tuesday people.

Sunyi banar blog ani. I actually don’t know what to update. hehe. As usual, things got pretty busy. We have to settle what’s on the checklist. So far, okay lah..going slowly and smoothly. What I can say is, the making of my Sanding campur is alhamdulillah, very fast. Thanks to my family for this. I am focusing on that right now. Super Bride for my campur! haha.

I do give time for other things though, like booking here and there. One thing that I neglected all this while is exercising and dieting. *arghhh* I used to love exercise, but now..macam barat rasanya. *that means I have a lot of FAT! LOL* I hope to at least loose a few kilos..need to work my butt off! *not literally.. :D* and plus! Nie have messaged me to come for my fitting, semangat tarus kan exercise esp do sit ups..haha. Rasa kan look good time fiitting. & Cannot eat before that. haha.

I don’t mind working as much, as long as I can finish it by end of April. Ohh please, let MAY be my relax time. Super Bride is ON right now and Princess Bride will be on next month. haha. yes, pampering time for me.

Ok, before dreaming about that, I have to focus on right now. On my work! Countdown time…

We have;

  • 1 month, 2 weeks & 3 days
  • 47.5 days
  • 6 weeks & 5 days
  • 7 weekends
  • 7 sundays

more to our Nikah!

and that means…

We have;

  • 27.5 days
  • 3 weeks and 6 days
  • 4 weekends
  • 4 sundays

more to finish all my wedding preparations! *yikes*

Let say April will be the storm/rain before the Rainbow comes (May). hehe.

Ya Allah, tabahkan & tenangkanlah hati & semangat kami untuk menempuhi segala dugaanMu. Berkatilah & restuilah urusan and keputusan kami. Amin Ya Rabb.

To brides/groom who is in the same position as me, be strong and stay positive. 🙂 Tawakal and berserah saja on what might happen. the chances of a last minute problem or hiccups will occur, esp at times like this when we usually leave out the small things. Unnecessary problems selalu timbul, ada tia rusak, and problem with this and that. All I can say is, STAY & THINK POSITIVE! Ada tah reasonnya tu if a problem happened. Usually something better will come out of it. Insya Allah. Allah inda akan menyusahkan tani and selalu membagi hambaNya yang terbaik.

Selalu bersangka baik terhadap Allah. 🙂 Kalau tani redha dengan segala ujian and dugaanNya, Insya Allah, Allah akan redha and berkati urusan and majlis tani. 🙂

I’ll write a proper post next time. hehe.

Question.

I want to know what Shantung Silk is made up of? This meaning, the ones that is in Brunei, that is around $15 – $20+ per meter. Is it made up of real silk? I asked the SA and he told me that it’s not real silk but if it’s not 100% silk, ada kah inda a small portion of silk dalamnya? I’ve googled this actually, and they say that even though the material is NOT 100% silk, ada jua dalam beberapa percent silk inside it. Thus, making it still HARAM for guys to wear.

As you know, me and fiance are still searching for his kain sanding. I fell in love with Bridal Satin but sadly, our color is still out of stock and it seems like there will be no new ones soon. We have already asked for Bridal Satin in other stores and nada! *sigh* To make things worst, I went to Maszalina Boutique the other day, and I saw this one dress which caught my eye. The material was Bridal Satin + lace, peach in color. & when I saw the groom punya suit, lawa~ huhu. nyaman rasa kain nya. If I still don’t have Baju Sanding, I probably rent that one. but maybe bukan rezeki kami to wear that kain. 🙂 Insya Allah, ada lebih baik. *must stay positive*

Bridal Satin

We went to YMRM the other day and they offer us Shantung Silk. and the question of “boleh laki2 pakai?” always comes in mind. Lawa the kain, thick and sturdy but I don’t know yet. and then, they offer me Japanese Cotton. Tabal jua and lawa. and also, they offer me I think Shantung Silk jua but this one ada shiny part like Bridal Satin. Of all the three materials, I like the last one cause it’s shiny. But still, I have that question. and plus, they have our color!

So, I’m asking if anyone know kain jenis silk d Brunei usually made up of what? i.e boleh laki2 pakai? If yes boleh pakai, I would go for the Shantung Silk yang shiny one.

Thank you in advance for your help. 🙂

Assalamualaikum.

=)

A little boost of semangat for all of us. 🙂 Insya Allah.

Happy Sunday friends. Assalamualaikum.

Love this.

For brides, spend your time before the wedding to gain as much iman and do a lot of good deeds. Let the pahala be the last contribution to your father. Don’t get too busy and too stress out that you forget that after ‘Sah’, the responsibility is no longer in the hands of your father.

I know after married pun boleh contribute tapi selagi kitani masih di bawah tanggungannya, setiap kebaikkan kitani buat, pahala goes to our father. So, why not we gain and get pahala as much as we can and give that as a gift to your parents. 🙂

A little humble reminder to me also, as I always forget and tend to be lost in my own world. *sigh*

I have always dreamed of becoming Isteri yang Solehah. but for that to happen, I have to become Anak yang Solehah first. 🙂

Thanks for reading, Assalamualaikum.

Life after Wedding

What I love about wedding is the life after that. Being a wife/husband, being a mother/father. Yes, we spend months and months preparing for our wedding, but we also must prepare ourselves in becoming a wife and insyaAllah a mother. Before I even planned and discuss about wedding, I have always love reading and watching shows and talks about marriage. especially marriage according to Islam. There are so many wonderful things that we can gain being a wife..

A wife’s responsibility is heavy but when doing it right, you can get pahala very easily. For me, being married means working hard to gain more iman and pahala together as a couple. Because the real honeymoon is in Jannah..in sya Allah. Here, we work hard and pray to Allah and do what Allah says and love according to Islam..because if we are married, in sya Allah our partner will be our partner in jannah. So why waste time being busy with dunia when you know who’s your partner will be. let us increase our iman and do what’s right so that we can live happily in jannah. And the best thing is, in jannah..we will not fight, there will be no jealousy, no negativity none at all. Isn’t that wonderful? where we will no longer fight with our husband? there will be no trust issues, no negative thinking, no more bad things…

I know great reward comes with great obstacles. What I learn is, if we seek for Allah’s forgiveness and do things dengan redha Allah, in sya Allah everything will be alright. Dugaan and rintangan will always be there, but Allah promised the He will not give us burden that is unbearable for us.

I have a lot of learning to do and so far away from being the ‘woman/wife’ that I hoped to be one day. Mari kitani sama-sama berdoa agar dapat menjadi insan yang beriman, menjadi isteri solehah yang di redhai oleh Allah & menjadi ibu kepada anak2 yang soleh/solehah. Amin amin amin yarabb. :’)